De neste verdensstjernene! - Clas Berge

Norge er med i U20-VM i Polen og trener Pål Arne «Paco» Johansen leder en meget spennende generasjon spillere ut i mesterskap! Det er bare tredje gang Norge lykkes med å kvalifisere seg.

Første gang vi var med, var i 1989 med blant annet Stig Inge Bjørnebye (19), Roar Strand (19) og Øyvind Leonhardsen (18) på laget. Vi røk ut etter gruppespillet med to tap (mot Argentina og Iraq) og en sterk 4-2 seier over Spania med blant annet keeper Cañizares og kommende Barcelona-back Albert Ferrer på laget. Mesterskapet i 1989 ble vunnet av Portugal og vi ble presentert for kommende stjerner som Diego Simeone og Sonny Anderson. 

Allerede fire år senere klarer vi nok en gang å kvalifisere oss. Mesterskapet i 1993 gikk av stabelen i Australia og vi dro avgårde med en ny generasjon, men riktig nok med veldig få innslag av Rosenborgkjenninger. Kan nevne at Torjus Hansén var blant trener Bjørn Hansens utvalgte. Ellers finner vi navn som Thomas Myhre, Moldeleder Tarje Nordstrand Jacobsen og Tommy Svindal Larsen i troppen. Norge fikk sitt eneste poeng i gruppespillet i 0-0 kampen mot Saudi Arabia. Ellers ble det 3-0 tap mot Mexico og 0-2 tap for Brasil. Dette mesterskapet ga oss kommende profiler som Dietmar Hamann, Nicky Butt, Rigobert Song, Jardel, Carsten Jancker, Dida, og Marc-Vivien Foe.

I årets mesterskap kan Lars Tjernås melde via twitter, om glimrende logistikk, lave billettpriser og meget god stemning under kampene. Vi havnet i gruppe med Uruguay, New Zealand og Honduras, i utgangspunktet er Uruguay soleklar gruppefavoritt, men en åpen kamp om de siste plassene for å gå videre fra gruppespillet var forventet.  Andre plass går også videre, samt de fire beste treerne fra alle gruppene. 

Fredag 24. mai spilte vi vår første kamp mot nettopp Uruguay, og møtte våre overmenn. Uruguay scoret et flott mål allerede etter 21 minutter av Darwin Nunez. Vår egen utleide helt Faye Lund sto langt ute og avslutningen gikk i en bue over ham. 2-0 kom bare 8 minutter senere etter flott spill fra Uruguay igjen. Målscorer denne gangen heter Francisco Ginella. Vålerenga-back Borchgrevink scoret norges mål litt ut av det blå, etter en flott langpasning av Stabæk-talentet Børkeeiet. Vi Rosenborgere kan bare henge med geipen over at vi ikke har hentet Børkeeiet tidligere, får nå har mye større klubber kommet på banen og det kan virke som vi er sjanseløse i kampen om å signere talentet. Helt på tampen av matchen punkterer Brian Rodriguez matchen. Den ender 3-1.

Mandag 27. mai var New Zealand motstander. De slo Honduras hele 5-0 i første match, og en seier mot Kiwiene ville være avgjørende. På papiret var vi fullt på høyde med New Zealand, men vi slet med å skape det helt store i det som etter hvert ble en jevnspilt kamp. New Zealand var mest effektive og scorte et fantastisk mål fra Gianni Stensness etter drøyt 70 minutter. Før slutt fikk de også 2-0 etter et uheldig selvmål av Wolves-proffen John Kitolano, og siden Uruguay gjorde jobben mot Honduras, er Norge etter all sannsynlighet nok en gang ute av mesterskapet allerede i gruppespillet. Det er fremdeles et tynt håp om avansement som en av de beste treerne, men da må Honduras slås og sannsynligvis med mange mål. 

Torsdag 30. mai 2019. Norge – Honduras. 12-0. 12-0!Erling Braut Håland slettet Adailtons gamle rekord på 6 mål i samme kamp med 9 mål, og vi legger oss på 2. plass over mest scorede mål i en U20-match gjennom tidene.  Nå er det bare å håpe at de andre resultatene går vår vei, så vi kan se flere kamper med «våre beste unge menn» som en av de beste treerne.

Men la oss uansett avansement eller ei, applaudere de norske gutta som klarte å kvalifisere seg for første gang på 26 år, og det på bekostning av talentgruppen til England! La oss se litt nærmere på den norske troppen.

Den norske troppen:

Keepere:
Julian Faye Lund – Mjøndalen (på lån fra Rosenborg)
Markus Olsen Pettersen - Nest-Sotra (på lån fra Brann)
Erik Arnebrott – Viking

Utespillere: 
Christian Dahle Borchgrevink – Notodden (på lån fra Vålerenga)
Ulrik Fredriksen - Sogndal 
Leo Skiri Østigård - Brighton 
Lars Ranger - Ull/Kisa (på lån fra Lillestrøm) 
Håkon Evjen - Bodø/Glimt 
John Kitolano - Wolverhampton 
Hugo Vetlesen - Stabæk 
Emil Bohinen - Stabæk 
Tobias B. Børkeeiet - Stabæk 
Adnan Hadzic - Start 
Tobias H. Svendsen – Sandefjord (på lån fra Molde)
Ola Brynhildsen - Stabæk
Jens Petter Hauge - Bodø/Glimt 
Eman Markovic - Zrinjski Mostar
Tobias Christensen - Start 
Erling Braut Haaland - Red Bull Salzburg 
Kristian Thorstvedt – Viking

Spillere Rosenborg må ha øynene opp for!

U20-mesterskap er selvsagt en arena for speidere, agenter og representater fra klubber over hele verden. Det handler om å finne den neste Messi eller Ronaldo før noen andre gjør det. Og er ingen andre regler for Rosenborg heller. Jeg håper vi har Thoresen eller noen andre utsendte tilstede og følger kampene med argusøyne. 

Noen av spillerne i norges tropp er allerede utenfor vår rekkevidde, slik som Leo Østigård, John Kitoland, Tobias Børkeeiet og Erling Braut Håland, men det er en del andre spillere der som jeg håper vi har følere ute på. Fra vår egen tropp vil jeg trekke frem disse som jeg mener vi bør vurdere fram mot neste overgangsvindu: 

Kristian Thorstvedt. Ingenting i veien med genene til denne mannen. Han var viktig for Viking i fjor når de rykket opp til OBOS, og har tatt yttligere steg i år. Iherdig indreløper med målpoeng i kroppen, og moden for alderen. Rollespiller som ville kledd RBK fra dag én.

Håkon Evjen. Den store overraskelsen i årets Eliteserie er bare 19 år og har kapret fast plass i Glimt. Han spiller til høyre på midten til daglig, men kan også spille sentralt i banen. Blir brukt som vingback i U20-VM. Han har to mål og to assist allerede i årets Eliteserie, og viser fotrapphet og fin teknikk.

Tobias Christensen. Tidlig nevnt som et stort talent, men har variert litt med spilletid for Start i Eliteserien. Spiller primært midtbane, men er allsidig og kan brukes i forsvar og bredt i banen også. Høster mye skryt for å være tøff mentalt, profesjonell og å sette store krav til seg selv og sine omgivelser. Spiller fast i OBOS i år, og kan ta yttligere steg denne sesongen. Bosman til jul.

Ulrik Fredriksen.Den høyreiste bergenseren spiller fast i midtforsvaret til Sogndal og har blitt en meget solid stopper allerede. Han er bare 19, men 16 kamper i eliteserien og 34 kamper i OBOS. Han beskrives som en lojal, rolig og stødig spiller, som tar nye nivåer når han kastes ut i det. 

Christian Borchgrevink. Oslo-gutten og Vålerengatalentet hadde et mindre vellykket utlån til Ham-Kam i fjor, og har nå gått på et nytt utlån for å få spille fast, men er offensivt orientert og viser at han har nese for målpoeng. Han har allerede scoret sitt første mål fra backplass for Notodden, og han scoret Norges første mål i U20-VM. Legg til at vi i Rosenborg ikke har en overflod av backer i troppen, gjør dette unge Borchgrevink til en mann å følge med på om ikke Reitan blir hentet hjem og satset på.

Ellers i mesterskapet er det et par spennende talenter som kanskje kan være aktuelle for oss, gitt størrelse på nåværende klubb og posisjon på banen gjør dem til rosenborgmuligheter:

Tymoteusz Puchacz. Den unge polakken har vært på utlån til polske lag i nest øverste divisjon de to siste sesongene, men er egentlig Lech Poznans eiendom. Han er en offensivt anlagt venstreback, som også kan spille ving. Klok spiller som leser spillet godt. 

Amadou Sagnaer amatørspiller fra Senegal som spiller for klubben Cayor Foot i hjemlandet. Han har ingen agent og spiller høyreving. Han har puttet 3 mål på 2 kamper og ser veldig lovende ut! 

Gianni Ryan Stensness. «God mot oss? Kjøp!» Skal innrømme at jeg bare så matchen mot Norge, så absolutt mulig å gjøre grundigere reseach enn hva jeg har gjort, men la igjen et meget positivt inntrykk. Sentral midtbanespiller med blikk og fot. Scoret et fint mål, men viste også prov på god grunnteknikk og grei fysikk.  1,85 høy og kan også spille stopper. Spiller i dag for Wellington Phoenix på New Zealand og vil koste tilnærmet ingenting. Kontrakten går ut nå i sommer.

Det er vanskelig å se inn i glasskula og spå hvilke navn som kommer til å bli de neste store profilene, men litt søking, synsing og lesing gjør allikevel at jeg vil trekke fram noen spennende navn fra mesterskapet – selv om denne gjengen er utenfor RBKs rekkevidde allerede:

Pedro de la Vega. Den argentinske driblevingen følges tett av noen av de største klubbene i verden, og det ryktes at bl.a. Atletico Madrid ser på ham som en «ny Griezmann». Vega er født i 2001 og spiller til daglig for Lanus hjemme i Argentina. 

Cucho Hernandez. Watford-eiendom som er utleid til Huesca i Spania. Colombianer som har scoret bort mot både Barcelona og Real Madrid i samme sesong som tenåring. Forrige mann som greide det? Kun Aguero. Say no more.

Kang-In Lee. Sør-koreas neste stjerneskudd har allerede gått til Valencia og har fått debuten sin i La Liga. Fotballsmart, fotrapp og brilliant nærteknikk. Spiller offensiv midtbane, men kan bekle de fleste offensive roller.

Erling Braut Håland.Alle som leser her inne kjenner til Alf Inges sønn, men monsteret fra Bryne må med. Mestscorende i én og samme kamp i U20 igjennom tidene. Monstertalent som kan nå så langt han bare vil. Stay tuned, vi har en ny stjerne coming up.

Boubacar Kamara. Marseille eier denne franske-malisiske diamanten som kan spille både sentralt på midten og i forsvar. Enorm fysikk. Spenst, fart og timing. Voksen i spillet og allerede fast i Ligue 1.

Chris Durkin. Amerikansk stopper som spiller for DC United. Ble den yngste amerikaneren som draftet i MLS, bare 16 år og 126 dager gammel. Klubber som Leverkusen, Benfica og AC Milan har følere ute, men den nå 19 år gamle stopperen har enn så lenge ønsket å spille fast i MLS. Hvor lenge varer det?

Det er sikkert mange fler som er verdt å nevne, og noen vi ikke har hørt om enda som kommer til å dominere. Det er det som gjør U20-VM så ekstra spennende! 

Så her må du på jobb Hallvar Thoresen, Stig Inge Bjørnebye og resten av gjengen. Gi meg rykter, navn og håp. 

Og som alltid – Heia Rosenborg!