Ta ball, ikke mann! - Clas Berge

Sesongstart 1992. Rosenborg hadde kjøpt tre nye spillere.  Nils Arne Eggen valgte å presentere dem alle gjennom å gi de hvert sitt egenkomponerte dikt som han framførte foran hele troppen på treningsleir. En av dem ble presentert slik: 

«Fra de østerdølske skiløperkompani

Kommer de beste karer. Skrev dikteren.

De som ikke enser farer,

men gir alt av det som er å gi.

Fra Elverumsmoen

med en særdeles finstilt radar

ytterst i venstrefotskoen

kommer nettopp denne praktkar.

Sønn av sin far

de e itj for å skryt,

men æ e veldig kry –

når jeg nå presenter en ny Rosenborger

i Stig Inge Bjørnebye.»

(De to andre var for øvrig Øyvind Leonhardsen og Totto Dahlum)

Den da 23 år gamle backen var hentet fra Kongsvinger og hadde allerede debutert på landslaget. Han var som vi leste i forrige Innlegg, også en del av den U20-troppen som hadde deltatt i VM i 1989 og debuterte også på A-landslaget senere samme år. – 1989. Stig Inge var sønn av skihopperen Jo Inge Bjørnebye, og hadde vært en lovende skihopper selv. På ingen måte ulikt en annen ung RBK-back fra Orkdalen over 30 år tidligere. Stig Inge overtok venstrebackplassen umiddelbart og spilte så godt at han ble solgt videre igjen fra RBK allerede under et år etter at han signerte. På den korte tiden hadde han rukket å bli dobbeltmester, samt og avgjort Cupfinalen mot Lillestrøm med det avgjørende målet. Ferden gikk til Liverpool, men overgangen ble ingen umiddelbar suksess og i 1994 ble det lån tilbake til RBK. Men når han kom tilbake til Liverpool for andre gang, gikk det bedre og Stig Inge ble etter hvert fast inventar på A-laget. Glamour, 

Mai 2003. Stig Inge legger opp. Han har vært Blackburnspiller siden 2000, vært med å rykke opp tilbake til Premier League, vunnet Liga Cupen i 2001/2002-sesongen, og avslutter med å være med og spille Blackburn til Europacupkvalifisering under ledelse av Greame Souness. – Samme mann som i sin tid signerte Stig Inge til Liverpool i sin tid. Bjørnebye har også fått 72 landskamper, vært med til VM i både 1994 og 1998, vært avsender av originalen til den berømte «Flo-pasningen» og han var til og med Drillos kaptein under miraklet i Marseilles. Stig Inge var også med på EM i 2000, selv om han egentlig ga seg på landslaget etter mesterskapet i ’98. Etter endt sesongen i England 2003 er det virkelig punktum. En fantastisk spillerkarriere var over. 

August 2009. Stig Inge Bjørnebye slipper boken «Løsrivelse». Slik blir den beskrevet av Aschehaug Forlag: 

«"Løsrivelse" er Stig Inge Bjørnebyes beretning om hvordan en unggutt fra Elverum blir internasjonal fotballstjerne og de dramatiske konsekvensene det får for ham som menneske. Mens mediene skildret suksessene på fotballbanen, følte han ubehaget av kjendisgalskapen så sterkt at han fikk avsmak for sitt eget liv. Det var så mye i livet som fotballspiller i verdenseliten Stig Inge Bjørnebye tok avstand fra, selv om han frivillig var blitt en del av det. Nå har han satt ord på hvordan han opplevde disse viktige årene i livet sitt. "Løsrivelse" er en beretning om hvordan et tilsynelatende vellykket liv kan fortone seg som en indre kamp.»

Suksessen hadde hatt en pris. Angst, ensomhet og selvforakt. I tiden etter bokutgivelsen får Bjørnebye mye positiv oppmerksomhet rundt dette. Han mottar «Åpenhetsprisen 2009» i regi av Mental Helse og Helsedirektoratet, og deltar i mange debatter og holder foredrag. 

2015. Erik Hoftun gir seg som sportslig leder og blir assistenten til Kåre. Rosenborg går unormalt bredt ut for å finne hans erstatter. De lyser ut stillingen på finn.no, egne nettsider og sosiale medier.

sportsligleder.png

Jeg hadde veldig lyst til å finne igjen utlysningsteksten, men den er dessverre fjernet.  Hvordan prosessen var den gang vites ikke, men i mars kommer denne nyheten:

sib.png

Stig Inge Bjørnebye har siden karreiereslutt vært assistenttrener på landslaget under både Nils Johan Semb og Åge Hareide, han har vært hovedtrener i IK Start og jobbet som barne- og ungdomsansvarlig i NFF. Han har utviklet eiendommer, gitt ut bok, holdt foredrag, samtidig som han er trebarnspappa. Han innehar stillingen som utviklingssjef i NFF på det tidspunktet han takker ja til stillingen i RBK.

Ansettelsen blir tatt veldig godt i mot. Han er en fotballens mann. En med meritter, erfaring og tilhørighet til Rosenborg. «– Jeg kunne ikke si nei. Jeg har likt klubben fra dag én da jeg kom inn dørene i 1992 og har følelsesmessige sterke bånd til klubben», sa Bjørnebye den gang. Og ambisjonene var det ingenting i veien med: «Jeg mener det må være mulig å sprenge grenser i norsk fotball generelt og kunne ikke tenke meg noen annen klubb enn Rosenborg å gjøre det. Vi skal først ta tilbake hegemoniet i Norge. Så har klubben større ambisjoner, men det må vi ta på sikt.» 

Også Kjernen var svært positive og Espen Viken omtalte Stig Inge som «en hedersmann med gode relasjoner til klubben fra før.»

I prestasjonskulturer er resultater ferskvare og minnet til en idrettssupporter kan i stor grad påvirkes av nåtiden. Jobben Stig Inge Bjørnebye har gjort som sportslig leder i Rosenborg er under (og det med rette i veldig mange av tilfellene) kraftig kritikk.

Dette Innlegget er ikke for å forsvare Stig Inge, han er privilegert som har den jobben han har, og må tåle stormen som kommer når resultatene er som de er, men jeg ønsker å kaste lys over historikken, over merittene og over personen bak den alvorlige minen. Så la oss ikke bli historieløse når kavaleriets skyts finner sin målskive, la oss ta ball og ikke mann. For han er en hedersmann.

Som alltid – Heia Rosenborg!

 

Fem fakta du kanskje ikke visste om Stig Inge Bjørnebye:

·      Den eneste nordmann som har vunnet Liga Cupen i England med to klubber.

·      Har fått «Bjørnebyes Corner» oppkalt etter seg i Trysil

·      Han hadde en liten rolle i Lange Flate ballær

·      Han har vært med på 71 grader Nord – kjendis

·      Blitt nevnt som «Min beste medspiller» av Paul Ince.