PSV - Nederlandsk TV- og stjernefabrikk

For å bli kjent med RBKs neste europamotstander, må vi reise til regionen Nord-Brabant i Nederland tilbake i 1891 og bli kjent med far og sønn Frederik og Gerard Philips. Disse to herrene kjøpte en tomt i byen Eindhoven hvor de bygde en fabrikk som produserte karbonglødelamper, senere utviklet til lyspærer, og andre småelektriske artikler. Selskapet de grunnla fikk naturlig nok navnet Philips Company. 

Den lille familiebedriften vokste raskt og i allerede i 1912 hadde de flere fabrikker og hadde fått konsernstruktur. Det gikk svært godt og i 1913 bestemte bedriften seg for å tilby et aktivitetstilbud til de mange ansatte. Slik gikk det til at Philips Elftal (Philipslaget) ble stiftet, men på grunn av første verdenskrig kunne ikke laget meldes på i noen liga før i sesongen 1915/16. I 1916 skiftet de navn til Philips Sports Vereniging, eller PSV som de heter den dag i dag. Klubben spilte opprinnelig på Philips sportspark i Frederikslaan, den samme gaten og tomten som i dag huser Philips Stadion, hjemmebanen til PSV Eindhoven med en kapasitet på 35000 tilskuere. Laget har også det livlige kallenavnet «Lampen», eller lyspærene på norsk. Og fansen deres kaller seg selv for «boeren» som er nederlandsk for «bønder» og viser til Eindhovens status som provinsby og på deres tilhørighet til regionen Brabant. Brabant-regionens flagg er rød-hvitt, samme farger som Eindhovens drakter og logo. 

Skjermbilde 2019-10-02 kl. 17.52.59.png

Den første sesongen sin spilte de i det som den gang ble kalt tredje divisjon i en regionsliga i Brabant, men de rykket opp på første forsøk. I løpet av noen få år rykket de videre opp, og ble kvalifisert for den gangs Eerste klasse. De har siden 1926 spilt sammenhengende på det øverste nivået i Nederlandsk liga og i 1928 vant de også Eerste klasse for første gang. Sammen med Ajax og Feyenoord, utgjør PSV de tre lagene som omtales som de «tre store» i nederlandsk fotball. 

Etter andre verdenskrig signerte PSV to nye angrepsspillere, hvorav den ene var Coen Dillen. Dillen ble den første «store stjernen». Han fikk tilnavnet «De Canon» (kanonen på norsk) og scoret 21 mål i gjennombruddsesongen 1951. I 1955 ble PSV den første nederlandske klubben som kvalifiserte seg til spill i European Champions Club Cup, i dag bedre kjent som Champions League. Dette er også samme år hvor ligasystemet i Nederland profesjonaliseres, og de oppretter en nasjonal liga – dagens Æresdivisjon. I sesongen 1956/57 satte «De Canon» en nederlandsk målrekord som står den dag i dag, med 43 scoringer i en og samme sesong. Klubben gikk bort fra å være en klubb for bare Philips ansatte i 1928, men de satte fremdeles sin lit til lokale helter fra Brabant. Denne tradisjonen varte fram til starten på 1960-tallet hvor den nyansatte Ben van Gelder fikk i oppgave å profesjonalisere klubben. En av de tingene PSV ønsket å være pionerer på, var speiding og talentutvikling. De hentet ungt, ga unge spillere tillit og har oppfostret noen av fotballverdens største fotballspillere. Listen er lang og her er et lite utvalg:

 • Romario (22) fra Vasco da Gama

 • Ronaldo (17) fra Cruzeiro

 • Eidur Gudjonsson (16) fra Valur

 • Ruud Gullit (23) fra Feyenoord

 • Ruud van Nistelrooy (22) fra Heerenveen

 • Arjen Robben (18) fra Groningen

 • Ji-Sung Park (18) fra Kyoto Purple Sanga

Mer nylig kan man nevne navn som:

 • Hirving Lozano (Napoli)

 • Kevin Strootman (Marseille)

 • Dries Mertens (Napoli)

 • Memphis Depay (Lyon)

 • Klaas-Jan van Huntelaar (Ajax)

En rekke danske og svenske spillere dukker opp i PSV-arkivet (Glenn Hysén, Dennis Rommedahl, Andreas Isaksson, Frank Arnesen og Marcus Berg for å nevne noen), men ikke spesielt mange nordmenn har fått spille for «lyspærene». Unntaket er faktisk bare Hallvar Thoresen som var både toppscorer og kaptein i mange år mellom 1981 og 1988. (Og Edwin van Ankeren for de som er spesielt glade i Odd. 

Internasjonalt kom høydepunktene da klubben vant UEFA-cupen i 1978 og ikke minst seieren i Champions League i 1987/88. Guus Hiddink var trener, og på banen hadde de spillere som Eric Gerets, Ronald Koeman og danske Søren Lerby. PSV slo Benfica i finalen, etter å ha vunnet etter straffesparkkonkurranse. Keeper Van Breukelen ble helten med redning på Benficas sjette straffe. På veien til finalen slo PSV blant annet ut Real Madrid og Bordeaux. (Bordeaux som for øvrig møtte Lillestrøm tidligere i turneringen) Hallvar Thoresen gikk dessverre glipp av Champions League-gullet i ’88 på grunn av en skade. Totalt har PSV vunnet den nederlandske cupen 9 ganger, ligaen hele 24 ganger og har vunnet tre ganger de siste fem årene, senest i 2017/18-sesongen. Dette er med andre ord ingen fordums storhet.  Dette venter RBK.

PSV spiller tradisjonell, nederlandsk 4-3-3. Dette er kjent fotball. Laget ledes av Mark van Bommel og vant 0-4 borte mot Zwolle i helga. Så langt denne sesongen har laget spilt åtte kamper i æresdivisjonen, vunnet seks kamper og spilt to uavgjorte mot Ajax og Twente. På disse åtte kampene har PSV nettet 22 ganger og sluppet inn bare fem. Altså 2,75 mål pr. kamp og bare 0,62 baklengs. De av dere som tror at vi møter «en svak utgave av PSV», med bakgrunn i kampene mot Haugesund, tar grundig feil. 

Keeper Jeroen Zoet (28) er andrekeeper bak Jasper Cillesen på det nederlandske landslaget og en solid sisteskanse. 

Foran seg har han stopperne Nick Viergever (30) og tyske Timo Baumgartl (23) på 1.90 som har spilt aldersbestemte landskamper for Tyskland helt fra U15. Til høyre spiller Denzel Dumfries (23) som har debutert på det nederlandske landslaget og som jevnlig blir tatt ut i troppen. Dumfries er høyreist, sterk og allsidig. På venstreback spiller normalt det franske talentet Olivier Boscagli (21) som også har en haug med aldersbestemte landskamper.

På midtbanen har de svært målfarlige Pablo Paulino Rosario (22), en nederlandsk juvel som signerte for Ajax som 13-åring og tidlig ble utpekt som «Den nye Ronaldo» av media. Det ble til og med laget en dokumentar «De prijs van de Hemel», ‘Den himmelske pris’ om den unge juvelen. Rosario har spilt på aldersbestemte landslaget og debuterte på det nederlandske A-landslaget i 2018. Men i Ajax-systemet gikk ikke alt som han hadde håpet og PSV signerte han permanent i 2016. Nå har han har blitt omskolert til midtbane og er offensivt anlagt og målfarlig indreløper. Nestemann det er verd å se nærmere på er Mohammed Ihattaren (17). Gutten er en grunn alene til å komme på Lerkendal torsdag kveld. Han har gått gradene i PSV og har spilt så godt at det ikke er mulig å komme utenom ham i laguttakene. Han har også spilt aldersbestemt fotball for Nederland (selv om han også kunne valgt Marokko) fra U-15 nivå og spås en lysende karriere. Han spiller i den sentrale rollen på midten, men kan også spille 10’er i en 4-2-3-1. (Som PSV gjør av og til). Han er høyreist, teknisk og venstrefotet. Den siste plassen på midtbanen bruker å tilfalle Jorrit Henrix (24). Han er den som tar det defensive ansvaret av de tre, selv om han ofte spiller til venstre i treeren. Han kan falle ned bak Ihattaren for å frigjøre ham offensivt. 

På topp har de portugisiske Bruma (24) til høyre, den nederlandske landslagsspillen Steven Bergwijn (21) til venstre og meget talentfulle Donyell Malen (20) som midtspiss. Malen har blitt signert i stallen til stjerneagenten Mino Raiola (det har også Rosario forresten), har blitt fast inventar i A-landslagets tropp og henvist rutinerte Konstantinos Mitroglu til benken. Mitroglu er fortiden skadet og visstnok ikke aktuell for troppen mot oss. Malen scoret sitt åttende mål for sesongen mot Zwolle sist. Også må vi vie noen ord til Steven Charles Bergwijn. Vingen med aner fra Surinam (ikke ulikt andre nederlanske legender som Edgar Davids, Frank Rijkaard og Clarence Seedorf) innehar en voldsom fart, er driblesterk og er assistkonge i æresdivisjonen så langt i år. Dette kan meget fort være en av de neste store eksportene til en større klubb, slik Hirving Lozano ble med sin rekordovergang til Napoli i sommer.

Jeg håper og tror de har såpass respekt for oss at de kommer toppet til Lerkendal, men de har også noen alternativer som kan dyttes inn på laget. Først og fremst i Cody Gakpo (vv), Erick Gutierrez (mb) og talentfulle Ritsu Doan (hv) som også får en del spilletid fra tid til annen. Laget er ungt og proppet med talent! 

Når alt kommer til alt er PSV Eindhoven klare favoritter mot RBK. Dette laget er fullt på høyde med Ajax, men ingenting er umulig. Det har vi sett før og på Lerkendal kan alt skje. Har gutta våre en god dag, stresser de med ball og presser aggressivt, kan det unge laget til PSV få prøvd seg. Men jeg er overbevist om at vi må score først om vi skal ha tro på poeng mot nederlenderne.

Og som alltid; Heia Rosenborg!