Overgangsmarkedet 2019 - Clas Berge

 
Skjermbilde 2019-09-06 kl. 15.21.16.png
 

Natt til søndag stengte det norske overgangsvinduet. Mange har kalt dette vinduet sportsdirektør Bjørnebyes eksamen. Det ble et relativt rolig vindu og klubben hevder at de er fornøyde. –igjen. Omgivelsene er ikke helt enige. Takk og lov for at vi ikke skal kjempe på tre fronter! 

I Innlegget «Panta rei» fra 5. Juli tok jeg fram spåkula og tippet overgangsvinduet på RBKs vegne. Jeg skrev den gangen at jeg ville spå hva jeg trodde kom til å skje, ikke hva jeg håpet på. Altså hadde jeg lave forventninger allerede den gang. Ikke visste jeg at klubben skulle klare å levere enda svakere enn mitt defensive scenario:

Skjermbilde 2019-09-06 kl. 15.15.52.png

Ellers tippet jeg at Tore ville forlenge med et år, og at Faye Lund ville forlenge utlånet med Mjøndalen ut sesongen. Jeg skriver ikke dette for å skryte, tvert imot. Jeg har truffet sånn passe på  det jeg trodde, men jeg håpetpå et helt annet utfall. Dette er ting jeg stiller spørsmålstegn ved:

·      Når vi henter en ny spiss, hvorfor lån? Handler det om penger? Eller er ikke Maars førstevalget vårt?

·      Hvorfor i all verdens land og rike har vi ikke hentet en venstreback?!

·      Hvorfor henter vi ikke flere spillere nå som vi er på vårt mest attraktive?

Jeg kan forstå at Erlend Dahl Reitan heller vil sloss om seriegull i Bodø enn å spille andrefiolin hos oss nå på kort sikt. Men til neste sesong bør vi hente han hjem. Også henter vi hjem Helmersen for å tilgjengeliggjøre en utlånsplass til Botheim. – Som altså ikke ble leid. Videre vil jeg hevde at dersom Ogbu hadde gått på utlån først, så hadde vi nok ikke sluppet Besim Serbecic til Sarajevo. Men siden Besim forsvant ut dørene allerede i starten av Juli og Ogbu (tror jeg) vurderes som for langt unna laget, så forsvant plutselig ALLE backupspillerne i samme ledd. 

Jeg kan IKKE forstå at vi ikke henter en venstreback. Jeg kan ikke forstå det. Dersom vi hadde en spennende, ung vikar så er det greit nok, men vi har i tur og orden sluppet Gersbach, Malte Amundsen og nå sist Robert Williams. Vi har pengene, vi har behovet og vi har snust på flere alternativer over lang tid. Er det stolthet? Prislappen? Eller er det rett og slett udugelighet?

Birk Risa, Fredrik Bjørkan, Bryan Oviedo, Joakim Våge Nilsen, Christoffer Aasback, Jørgen Skjelvik Aleksander Foosnæs, Dennis Widgren og sikkert enda flere som ikke har nådd dagens lys... Også endte vi om med INGEN! Tjenesteforsømmelse!

Etter endt overgangsvindu sitter vi altså igjen med 2 keepere, 5 forsvarsspillere, 8 midtbanespillere og 8 angrepsspillere. Deriblant 2 backer og 7 indreløpere. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at denne troppen er skjevt fordelt. 

Keeperne. Nok en gang ble det et stille vindu for vår ubestridte nummer 1.  Arild Østbø har 4 måneder igjen av kontrakten og virker klar på at han forsvinner etter sesongen, så der er vel planen at Faye Lund rykker opp neste sesong. Grei løsning, men skulle vi hatt penger for Østbø var det i forrige vindu. Men viktigst av alt: vi beholdte Norges beste keeper. 

Forsvarsspillerne. Vegard har funnet formen og framstår som en stødig høyreback, ikke som vårt svake punkt lenger.  Tore har forlenget med ett år, det var forventet. Even spiller fast, er tatt ut på landslaget og holder helt greit Eliteserienivå. Birger er vårt fremste salgsobjekt og leverer klasseforestillinger på løpende bånd. Bak disse har vi BARE Gustav Valsvik. Det er fem stykker. Fem forsvarsspillere i A-troppen til Rosenborg. Kvaliteten er god, men bredden er krise. Og har vært krise en god stund. Dette skjønner jeg ikke, Stig Inge. Vi kan jo ikke ønske oss så stor sårbarhet i bakre rekker? 

Midtbanespillerne. Jensen, Lundemo og Konradsen har vært de foretrukne tre, og det har fungert bra i det siste. Allikevel så forteller Mathew/Henriksen/Zachariassen-ryktene oss at vi ser på forsterkninger her. Gjermund har fått spille litt ving, litt indreløper. Mest benk. Djorde Denic litt back, mest benk eller tribune. Trondsen virker misfornøyd, ute av form og likte dårlig idéen om å bli omskolert til back – igjen. Edvard er ny og ung, så det er nærliggende å tro at RBK 2 eller et utlån er hans arena litt til? Det samme gjelder Tørseth Johnsen. Veien til førstelaget virker lang. Skal en Denic stå foran en Tagseth eller Tørseth i utviklingsrekka? Det virker ufornuftig. Her bør en av de to unge ut på lån og Djorde selges for å gjøre plass til en av de yngste. Også må det inn en ny sentral midtbane som kan gi Lundemo konkurranse. Jeg håper vi henter Ciljan som bosman til jul, også håper jeg vi har en klar og konkret plan med Tagseth sånn at vi viser at vi kan være en attraktiv klubb for unge talenter.

Angrepsspillerne. Søderlund har fått konkurranse av Bjørn Maars Johnsen. For klubben er det bra, men om Søder blir bedre av konkurranse er jeg usikker på. Han blomstret ikke ved siden av Bendtner i alle fall. Maars har vært iskald i AZ og har en brokete sti bak seg fra klubber som Hearts, ADO Den Haag og Litex. Men han har spisskompetanse og skal få sin sjanse til å vise seg fram. På venstre er Samuel i kjempeform. Vi skal være glade for hvert vindu vi beholder ham. Bak ham virker Emil Ceïde å utfordre de Lanley om å være førstevalg som backupspiller. De Lanley kan også gå gratis nå, men klubben signaliserer at de vil forlenge med den allsidige rogalendingen. Jeg støtter dette om han får en fornuftig lønn og aksepterer backup-rolle. Da kan vi også kanskje få penger for han om han reiser videre. På høyre har leiesoldaten Akintola gjort plassen til sin foran skadeutsatte Helland, som ryktes å være på vei bort. Om vi selger Helland og ikke kjøper Akintola, står vi igjen med bare utleide Levi som høyreving på kontrakt. Nå tror jeg ikke vi gjør det, men jeg mener samtidig Akintola ikke har bevisst nok til å forsvare den stive prislappen fra Midtjylland som jeg mistenker danskene henger på ham. 

I sum er dette et svakt overgangsvindu i min bok. Klubben unngår stryk for å ha klart å beholde de beste, men både foryngelsesprosessen, ønsket om å jevne ut skjevheten i troppen og forvaltningen av verdien i troppen stiller jeg store spørsmålstegn rundt. Det sies at vi skal være en selgende klubb, og vi budsjetterer med spillersalg hver eneste sesong. Som selgende klubb må det da være interessant å unngå og miste spillere gratis? Nå kan det virke som Bendtner, de Lanley og Østbø alle er spillere som forsvinner uten å bli butikk for klubben, samtidig som det er vanskelig å forstå at det skal bli god butikk ut av låneavtaler som Akintola og Bjørn Maars Johnsen. Til slutt bare håper jeg at ikke Erik Botheim blir en ny John Hou Sæter.

Videre må klubben avklare situasjonene til Trondsen, Denic og Helland spesielt. Hvem skal ut? Og hva er prislappene på Akintola og Maars? Klarer vi å finansiere disse kjøpene gjennom spillerlogistikk? I så fall betyr det vel fort at Meling og/eller Adegbenro forsvinner.

I min verden ser det ut som at vinduet stengte uten at vi rakk å kjøpe oss en venstreback, en midtstopper og en sentral midtbane spiller.

Hm, var ikke det omtrent ordrett det samme som forrige vindu? Bare at da ristet vi på hodet over kjøpet av Valsvik? Verden durer videre uten at vi er med. Takk for innsatsen Stig Inge, når åremålet ditt går ut neste år må du finne deg noe annet å tukle med.

Men heia Rosenborg.