Å være fotballtrener - Clas Berge

18. oktober 2018 slapp ærbekå-podcasten denne episoden:

56963242_428732624528524_227920149028536320_n.png

Cardiff-fiaskoen Ole Gunnar Solskjær hadde under 6 måneder igjen av kontrakten sin i Romsdalen, og fikk et kontraktstilbud fra Rosenborg! Etter at han slukøret hadde kommet tilbake til Molde i 2015, ledet han smurfene til 6. plass sammen sesong, før han fulgte opp med en 5. plass i 2016. I Rosenborg-land summet diskusjonene. Noen supportere var fortvilte, andre «sunt skeptiske» for å låne Espen Vikens ord. Sebastian kunne melde i podcasten at han var forsiktig positiv. Mange avfeide dette som tull, mens Christian Gauseth lagde fyr i teltet ved å melde at «Molde driter seg ut» på Eliteseriens podcast og mente det var en katastrofe at ikke kontrakten til Solskjær var forlenget allerede. Solskjær selv hadde lyst til å forlenge med Molde, men signalet fra Aker Stadion var ikke unisont positivt. Akkurat da kunne det virke som ingen ville ha Ole Gunnar Solskjær.

Vi spoler videre fram til mandag 21. januar 2019. I Trøndelag tingrett skal Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun prøve sin sak mot ‘klubben i sitt hjerte’, Rosenborg Ballklub. Årsak: «Usaklig oppsigelse». Med live-sendinger, ekspertkommentatorer og utallige artikler på trykk, kunne alle med hjerte for Rosenborg følge hver eneste uttalelse, følelse og utvikling i en nitrist rettsak, stappfull av tapere. Rent juridisk fanget saken stor nasjonal interesse også fordi utfallet potensielt kunne gi store ringvirkninger for rettsvernet til stillingen som hovedtrener i en fotballklubb. Dette kunne bli like viktig som Bosman-dommen fra 1995, da Jean-Marc Bosman fikk gjennomslag i EU-domstolen i Luxembourg for at alle fotballspillere i EU har rett til en gratis overgang til en ny arbeidsgiver innenfor EU, når hans eksisterende kontrakt går ut. Men rettssaken mellom Ingebrigtsen/Hoftun og RBK ga oss aldri svaret på dette. Det ble som kjent inngått forlik. Ingen er fornøyde, offentligheten får aldri vite hva som egentligble fasiten og to svært kjære RBKere ble til to ikke fullt så kjære RBKere. Vondt, belastende og omdømmesvekkende. 

Personlig oppsummerer jeg barnehagekrangelen slik:

Ingebrigtsen:«Æ synes det var skikkelig LUMPENT å gi æ sparken! Æ trivdes såååå godt og vi fikk det jo te?»

Koteng:«Ja, det var lumpent gjort. Men vi som bestemme var ikke fornøyd med jobben du gjord. Og det sa vi til dæ.»

Ingebrigtsen:«Ne-hei, det gjorde dokker ikke det!»

Koteng: «Joda, men vi sa det kanskje ikke så tydelig? Men vi mentdet i hvert fall. Og det e vi som bestemme. Dermed basta.»

Ingebrigtsen:«Men det e skikkelig urettferdig!»

Hoftun:«Æ mene det samme som Kåre»

Koteng: «Men æ bestemme! Og æ har bestemt at det bli sånn. Dermed basta!»

Dommeren: «Kjære advokater, kanskje dere kan ta med Erik, Kåre og Ivar ut å lufte dere litt? Så slipper vi å bruke mer av rettens tid på dette?»

Trist. Som. Faen.

28. mars 2019 kom bekreftelses: Ole Gunnar Solskjær har signert en treårig avtale med Manchester United. Etter en rekke fine resultater som vikar, har altså samme mann som i oktober året før ikke følte seg ønsket av noen, en av fotballverdens aller største jobber. Permanent, men med like svakt rettsvern som før. Verdens store pendel vil nok gjøre som den bruker. What goes up, must come down.

I slutten av November 2018 fikk Kjetil Rekdal Kniksens hederspris for sin innsats for norsk fotball, en av de gjeveste individuelle prisene du kan få i fotballnorge.

Samme dag som Solskjær signerte, måtte sportslig leder Tor-Kristian Karlsen se seg nødt til å kvitte seg med prisvinneren Kjetil Rekdal som hovedtrener i OBOS-klubben Start. «Personalsak»sier Start. «Lyn fra klar himmel!»og «ingen advarsel på forhånd»sier Rekdal.  Eller «kvitte seg med» er kanskje ikke riktig, han ble «fritatt for arbeidsoppgavene sine». Og dagen etter, i første serierunde i OBOS, sto Kjetil Rekdal på sidelinja som hovedtrener for Start. Hvorfor det, sier du? Fordi advokaten til Rekdal mente at han ikke kan fratas arbeidsoppgaver når man har en pågående personalsak gående uten konklusjon. Det ble med denne ene kampen for Rekdal. Man ble «enige» om at å avslutte. Igjen får ikke offentligheten vite sannheten. Ryktebørsen forteller om sene casinokvelder, forskjellsbehandling og uttalelser til sponsorer som ikke har falt i god jord. Hva sannheten er, får vi nok aldri vite.

Her tenkte jeg å skrive om Rini Coolen. Mannen fra treskolandet som har vært landslagstrener for Aruba, vunnet ‘the double’ med Rosenborg som vikar, og som står som et fugleskremsel ved Brakka for andre potensielle trenere. Han fikk ikke oppleve Solskjærs reise, en god søknad gir deg et godt kandidatur. Rini veide for lite opp imot… Kasper… eh, Geir… hm.. Ole.. og til slutt Eirik. Håper RBK har gitt Rini en opplevelse av ryddige prosesser. Men jeg tror det ikke.

Og nå? Stakkars Eirik Horneland. Mannen som lever for fotball, setter familien til side og ønsker inderlig og med hele sitt hjerte å få Rosenborg til å vinne fotballkamper. De to første kampene har sannsynligvis kostet ham nattesøvn og hårfargen rundt ørene, men det skal ikke mer til enn å begynne og vinne. Så skal du se at du får 1,5 til 2 år her oppe, Eirik. – Før stafettpinnen går videre. For sånn er livet som fotballtrener.

For å sitere Ronan Keating: «Life is a rollercoaster, just gotta ride it»