Du skal ikke tro, du skal vite! Og heie på RBK!

Den generelle tonen i og rundt klubben virker på meg som at handler om den elendige sesongstarten som har ødelagt hele sesongen, om at Horne- og Emberland har snudd den berømmelige skuta og at Rosenborgprosjektet siden i sommer har hatt god glid. Ja, så god glid at Birger Løfaldli i Adressa den 12. august lurte på hvor lenge Rosenborg får beholde Horneland? Jeg skal innrømme at jeg i samme periode også lot meg rive med og i Innlegget «Ingen skam å snu»begravde jeg stridsøksa mot prosjekt Horneland. Jeg skrev: «…i de siste kampene har også spillet varmet rosenborghjertet mitt.» og«Stridsøksen er midlertidig begravd og jeg gledes av et offensivt Rosenborglag som har underholdt meg ved flere anledninger. Måtte det bare vare!» 

September startet med en dårlig kamp mot kriserammede Vålerenga. Videre fikk vi en opptur med en solid hjemmeseier mot LSK, før LASK Linz tok oss skikkelig ned på jorda igjen. I den kampen var vi direkte rævva! Sist mot Mjøndalen framsto Horneland som rimelig fornøyd etter kampen, men det måtte straffe og selvmål til for å senke de nedrykkstruede bruntrøyene. Selv om vi supportere kanskje skal være fornøyde med å vinne en bortekamp. 1-2-seieren i Mjøndalen var bare seier nr. 3 for året på fremmed gress i hjemlig liga. Så ligger det selvsagt mer bak alle disse kampene, men albueslag/suspensjoner, snikinnføring av to spisser og mer negativ tone i forumtrådene er trenden i tiden.

Jeg skal ikke rasle med sabler, kreve noens avgang eller blåse nytt liv i vårens misnøye, men jeg må innrømme at en snikende uro har tatt bolig i kropp og sinn. På denne tiden av året bruker formkurven vår å være svært stigende, ja gryende storslag rett og slett, når vi skal inn i gruppespill i Europa! Men magefølelsen min er dårlig for tiden. Det er noe som ulmer. Derfor har jeg denne gangen hatt behov for å dykke litt ned i de faktiske forhold for å ta temperaturen på Rosenborg for å se om denne magefølelsen har rot i noe virkelighet. Så la oss se litt på tall. På fakta.

Slik ser tabellen ut etter at samtlige lag har spilt 22 kamper:

Bilde1.png

Visste du at RBK ikke har holdt nullen i serien siden 1-0-seieren over Kristiansund 29. juni?

Vi har faktisk bare holdt nullen 5 ganger på 22 kamper i årets serie. (0-0 mot Godset (H) og 1-0 mot hhv. Sarpsborg (H), Kristiansund (H) og Brann (B), samt solide 3-0 mot Vålerenga (H)) Og kunmot Brann har vi holdt nullen i en bortekamp. Én gang der altså.

7 av 11 seiere denne sesongen er vunnet med ett måls margin. Kun 4 ganger på 22 forsøk har Rosenborg vunnet med mer enn ett mål. Alle disse er hjemme. Jeg synes det er oppsiktsvekkende. Disse er:

Skjermbilde 2019-09-26 kl. 21.41.27.png

Denne listen framstår som «normal» sett med Rosenborg-øyne, men det unormale her er altså hvor kort den er! Vi har 3 kamper til hvor vi har scoret mer enn 2 mål, men disse er også bare vunnet med ett måls margin. (3-2 mot Mjøndalen (H), 2-3 mot Ranheim (B) og 3-2 mot Stabæk (H)). Kun i to bortekamper i år har vi scoret mer enn 1 mål (Ranheim og Mjøndalen) og totalt har vi scoret 12 bortemål på 11 bortekamper. Legg til at vi ikke holder nullen, så ser vi ett problem.

Jeg må legge til på den positive siden, at det også er kun 5 ganger vi har gått av banen målløse og 4 av disse 5 gangene var i den dårlige sesongstarten og opp til 16. mai-tapet mot Haugesund. Så skal man stole på statistikken, er det bare å sette penger på «begge lagene scorer» når Rosenborg spiller.

Etter 15 runder og halvspilt sesong den 2. august. (når de innleggene referert til i toppen ble sluppet) var seiersprosenten til RBK på 53% og vi hadde plukket 1.6 poeng pr. kamp i gjennomsnitt. Pila pekte oppover og optimisme preget klubben. 

Siden da har vi spilt syv kamper i serien:

Skjermbilde 2019-09-26 kl. 21.41.13.png

Disse kampene har gitt oss 4 seiere, 3 uavgjorte og ingen tap. 15 av 21 tilgjengelige poeng. Det er småpene 2.14 poeng pr. kamp. Halvveis hadde vi scoret 20 mål på 15 kamper, et snitt på 1.3 mål pr. kamp. Nå har vi scoret 16 mål på 7 kamper! Det gir oss et snitt på 2.28 mål pr. kamp på disse 7 kampene. En meget positiv utvikling! Vi har økt produksjonen av mål med 1 helt mål pr. kamp på de siste 7 kampene sammenlignet med første halvdel av sesongen! 

Utfordringen ligger i at seiersprosenten fremdeles ligger på 57.15%, en økning kun på drøye 4% fra vårsesongen, og det er den dårlige bortestatistikken som må ta mye av skylden. Vi har plukket 6 av 12 tilgjengelige bortepoeng, scoret kun 5 mål og sluppet inn 4 mål på bortekampene i denne perioden. Vi klarer fremdeles ikke å holde nullen. Etter halvspilt sesong hadde vi sluppet inn 18 mål på 15 kamper. Det var et snitt på 1.22 baklengs pr. kamp. Siden da har vi sluppet inn 9 mål som gir et snitt på 1.28 baklengs pr. kamp. Det er her skoen trykker kan det virke som. Vi klarer ikke å unngå de unødvendige baklengsmålene, og faktisk er utviklingstrenden forsiktig negativ.

Vi i RBK har aldri hatt som filosofi at vi skal forsvare oss til seriegull. Jeg driter i om vi slipper inn 40 baklengs så lenge vi scorer enda flere mål og vinner fotballkamper. Men vi ser av tallene at Rosenborg sliter med å vinne nok fotballkamper! Seiersprosenten ligger der og vaker på rett over 50%, og da resulterer det i veldig mange unødige poengtap, noe som igjen kan påvirke selvtillit og så prestasjon. Vi må med andre ord gjøre noe med bortekomplekset vårt denne sesongen. Bortekomplekset og de mange baklengsmålene. 

Variasjonene i prestasjonene er store, og vi dominerer ikke banespillet i like stor grad som i tidligere sesonger. Der vi tidligere har ventet på høstformen og spent fulgt med på når «formen kommer», har vi i år blitt glade for de gode enkeltkampene og for ‘tegn på positiv utvikling’. Jeg frykter det er grunn til å tro at vi denne sesongen ikke kommer ‘i kjempeslag når vi møter verdens beste fotballag’ utover høsten.

Heldigvis er ikke fotball matematikk, og mye av fotballinteressen min er sterkt knyttet til håpet. Håpet om å se gutta spille fin fotball, skape sjanser, skape morgendagens helter, score mål, vinne kamper, kvalifisere seg, spille finaler, vinne titler. Vise engasjement, tilhørighet og kjærlighet ute på matta! Derfor er det så viktig å få slike diamanter av noen minner som mot Dinamo Zagreb hjemme. Den kampen kan ingen ta fra fotballsesongen 2019. Fotball er underholdning.

Så vil nok mange si at her er jeg urettferdig fordi jeg utelater tall fra Europakvalifiseringen i disse snitt og statistikker! Og de har rett. Jeg skiller på serie og kvalifisering, så jeg sparte litt tall fra kvalifiseringen til slutt!

Mot europeisk motstand har vi spilt 9 kamper. Det har gitt oss 5 seiere, 1 uavgjort og 3 tap. Det er en seiersprosent på 55%, så dette er helt i tråd med tallene vi finner i serien.  Vi scorer 1,88 mål pr. match, mens vi slipper inn bare 0,88 mål. 3 ganger har vi holdt nullen. Det er 33.3% av matchene. En klar defensiv forbedring fra tallene vi finner i Eliteserien.

Skjermbilde 2019-09-26 kl. 21.41.41.png

Svak bortestatistikk er dessverre også en trend vi ser går igjen i europa. På fem bortekamper har vi sluppet inn 6 av 8 mål og tapt 3 av 5 kamper. Men bortekampene mot Linfield og Maribor står som flotte lyspunkter i en ellers veldig mørk bortesesong. 

Visste du at den lengste seiersrekken til Rosenborg i år er 5 kamper?Mellom 29. juni og fram til tapet borte mot BATE Borisov 24. Juli, slo vi Kristiansund, Ranheim, Linfield, Viking og Linfield i tur og orden.

I innlegget fra 02. August la jeg inn en aldri så liten moderasjon. Jeg skrev: «Men Horneland er helt avhengig av at dette fortsetter, for om denne gode perioden blir avløst av en ny, middelmådig sportslig periode kommer nok misnøyen til å blusse opp relativt rask.»

Jeg er håper vi unngår dette. Ingen er tjent med en ny runde med tvil, negative overskrifter og spekulasjoner. Men samtidig er fotballen ferskvare og det er resultatene som til syvende og sist avgjør. Horneland kommer til å få sitte sesongen ut, men høsten kommer til å fortelle oss mye om hva vi kan forvente i neste sesong og hvordan dommen for 2019 blir. Vi må fortsette å vinne fotballkamper. Og det skal gå ut over Brann på lørdag. Møt opp og syng deg hes for troillungan!

Heia Rosenborg!