Panta rei – "Alt flyter" av gammelgresk - Clas Berge

Skal vi tro min favorittfilosof Heraklitt så flyter alt. Alt er i endring, alt går over i noe annet. Dette er kloke ord som blant annet har funnet sin empiri i fysikken, og som samtidig er en flott metafor for både tiden og livet. Alt går over i noe annet. Dette er både en realitetsorientering og en trøst i motbakke. Innerst inne visste vi allerede på 90-tallet at Eggen ikke ville vare evig, at Roar Strand kom til å legge opp en dag og at det kom til å skje at noen andre enn RBK ville vinne seriegull. Den sportslige dominansen kunne ikke vare evig, og på samme måte vil ikke motgang pågå inn i evigheten heller. Om dagens situasjon i RBK snur eller om ledelsen tvinges til å ta noen valg etter hvert, vet vi ikke, men alt flyter. Og det er en viss trøst å finne i at dagens situasjon vil også se sin overgang inn i noe annet.

Dette fører meg over på nettopp overganger. Spilleroverganger. Neste overgangsvindu åpner 01. august og dette kommer til å bli Stig Inge Bjørnebyes store eksamen. Kjernen kom tidligere denne uken med sin klare mening om at tiden til Stig Inge er over, og jeg har tidligere i Innlegget «Ta ball, ikke mann» viet tid til vår usynlige sportsdirektør vel vitende om at mange allerede har kvesset knivene. Dette vinduet kan fort bli definerende både for Stig Inge Bjørnebye, Eirik Horneland og Rosenborg for årene som kommer.

Nå skal Eirik Horneland få forme «sitt» lag. Finne spillere som passer hans ikke-kommuniserte spillestil som han skal få snikinnføre på Lerkendal på kun lånt tid. Selv finner jeg det svært urovekkende at Pål André Helland sier at hans ferdigheter ikke passer med Hornelands filosofi, siden Helland skaper mer enn han ødelegger. Nå er Pål utilpass og har fått «indirekte beskjed» om at han kan se på andre alternativer. Dersom det stemmer at Horneland ønsker seg press-spillere med stor motor og gjenvinningsfokus på topp, framfor skapende målpoengsspillere, tar jeg det som et svært alarmerende tegn. Jeg håper han ikke får sette alt for mye av «sitt preg» på troppen.

Pål André Helland kan frustrere oss, spille rævva og fortjene et inndradd klippekort, men han erRosenborg i dagens Rosenborg. Han er en lokal, lojal identitetsbærer som betyr utrolig mye for klubbens forhold til supporterne, til presse og som symbol for andre unge trøndere på at drømmen kan bli virkelighet. Dersom Eirik Horneland ikke ser merverdien av å ha Pål André i Rosenborg, skjønner jeg ingenting. Da er du diskvalifisert, Eirik og har nok en gang «undervurdert RBKs DNA». 

Inn og ut.  «Vi ser først og fremst i Eliteserien». Sitatet tilhører øverste leder Gammel-Eirik og er nok en urovekkende påminnelse om at motstanderne vi møter i kamp og WyScout på fritida framstår som våre fremste kilder til kunnskap om den neste RBKeren. La oss håpe Bjørnebye og Thoresen ikke er helt enige med hovedtreneren.

Vi har blitt koblet mot:

·      Ibrahima Wadji (24), spiss Haugesund. Dopingmistenkt og sannsynligvis dyr.

·      Pape Gueye (20), spiss Ålesund. Forsøker å streiker seg til overgang, mest brukt som innbytter.

·      Bryan Oviedo (29), venstreback Sunderland. Kontrakten går ut sommeren 2020.

·      Birk Risa (21), venstreback Odd. Anvendelig og ung.

I tillegg har det svirret rykter om Franck Boli, Bjørn Maars Johnsen, Christoffer Aasbakk, Kristoffer Zachariassen og Iver Fossum. Disse blir neppe billige.

Svært enkel «forskning» viser at vi primært leter etter ny midtspiss og en back. Ny sentral midtbanespiller, hvor ble du av i alt mylderet? La oss håpe og tro at det foregår mer bak kulissene enn hva som kommer ut via media. 

Både VG og Dagbladet har vært ute med listen over spillere fra Eliteserien som ble bosmanspillere nå 01. juli. Og listen er lang og inneholder mange navn, men mange av disse kommer nok til å forlenge med sine klubber eller å søke utenlands. I en tid hvor det snakkes om strammere økonomi, framstår det å ligge i forkant, hente smart og billig, som god butikk. Mike Jensen kom gratis, og det gjelder å være våken på slike muligheter. RBKs del synes jeg ikke det var så veldige mange navn som var interessante, naturlig nok all den tid det ikke er flust med spillere i Eliteserien som holder nivået til å forsterke oss. Men jeg prøver meg med å lansere noen navn jeg synes vi burde vurdere å hente enten på bosman eller gratis:

·       Torgil Øwre Gjertsen (27), vingen fra Melhus har vist at han holder eliteserienivå og ville vært en flott erstatter for Levi/Yanni/Akintola/Helland når en eller flere av disse forsvinner. Det handler om å ligge i forkant, og har kan vi hente inn en lokal mann.

·      Edvard Sandvik Tagseth (18), midtbanespiller uten klubb. Trener med RBK, attraktiv i Europa. Usikker på nå-nivået hans, men ville vært en statussignering som viser at vi kan være attraktive fremdeles og han kan bli en sentral mann i mange år framover.

·      Jon-Helge Tveita (26),anvendelig back, men noe skadeutsatt. Offensiv anlagt, kan være backup på begge backene.

·      Martin Olsson (31),venstre back. Fristilt fra Swansea. Sannsynligvis for dyr i drift og ikke noe videresalg, men ville vært forsterkning fra dag 1.

·      Aaron Olunade Samuel (25), spiss. Humpete karriere etter en turbulent periode i CSKA. Har nå signert ett-årsavtale i Kina og kan signeres på bosman nå. Fremdeles bare 25 år og fysikk som bare det. Atta Ateke som agent er intet minus.

·      Haitam Alesaami (27),venstre back. Fristilt fra Palermo, vurderer retur til Norge, men primært til Oslo. Gratis.

Bendtner skal ut. Den er ferdigdiskutert. Østbø virker ikke å ville forlenge. Tore Reginiussen holder døra på gløtt for å forlenge kontrakten. Helland er iskald. Besim er iskald. 

Ellers mener jeg vi bør hente hjem Dahl Reitan allerede nå. Rett inn i konkurranse med Eggen Hedenstad. Også må vi ha inn en venstreback, uavhengig av om vi beholder Meling eller ei.

Dermed skal jeg forsøke å se inn i den berømte spåkula og lanserer denne troppen etter vinduet: 

Keepere:

Andre Hansen.Signert ny langtidskontrakt.

Arild Østbø.Forsvinner gratis etter kontrakten går ut, forlenger ikke.

Julian Faye Lund.På utlån til Mjøndalen, kommer tilbake klar for å ta plassen til Østbø neste sesong.

 

Forsvar:

Vegard Eggen Hedenstad.

NYErlend Dahl Reitan. Kommer hjem og tar opp kampen.

Tore Reginiussen. Kontrakten forlenges ett år.

Even Hovland.

Gustav Valsvik.

Igoh Ogbu. 

Birger Meling. Kan forsvinne, ett av våre fremste salgsobjekter.

NYBirk Risa. En ny venstreback må inn, jeg tipper det fort kan bli denne mannen.

 

Midtbane:

Mike Jensen. 

Djorde Denic. 

Michael Tørseth Johnsen. Signerte nettopp ny kontrakt ut 2020-sesongen. 

Anders Trondsen.

Marius Lundemo. 

Gjermund Åsen.

Anders Konradsen.

NYEdvard Tagseth. Håper vi klarer å signerer Edvard og at han holder nivå til å utfordre om en av plassene på midten.

 

Angrep:

Davide Babjide Akintola. Nettopp bekreftet at han ikke hentes tilbake i til Midtjylland i sommer, men blir med Rosenborg ut sesongen. Ønsker selv permanent overgang. Må bevise mye mer.

Pål André Helland. Håper vi beholder Pål, selv om det akkurat nå ikke er sikkert.

Aleksander Søderlund. Blir nok i klubben, men jeg tror ikke han blomstrer av mer konkurranse. Oser av dårlig selvtillit og lav trivsel for tiden. Forlenger neppe nåværende avtale som går ut etter neste sesong. Må selges i vinter om vi skal få penger for ham.

NYAaron Olanare Samuel. Et skudd i blinde, men han passer lommebok og Hornelandprofil.

Samuel Adegbenro. 

Yann-Erik de Lanley. Kontrakten går ut ogRBK vil forlenge. Jeg tviler på om det er lurt.

Emil Konradsen Ceide. Signerte nettopp ny kontrakt ut 2020-sesongen. 

 

UT:

Nicklas Bendtner (fristilt eller solgt svært billig)

Besim Serbecic (utlån)

Erik Botheim (utlån)

 

INN: 

En ny spiss kommer, men hvem er vanskelig å si. Jeg kaster ut navnet Aaron Samuel.

Erlend Dahl Reitan

Birk Risa

Edvard Tagseth

 

Jonathan Levi, Tobias Bjørnebye, Torbjørn Heggem, Olaus Skarsem og Andreas Helmersen er fortsatt på utlån.

 

Det eneste positive med den forferdelige sesongen, er at det kanskje blir enklere å beholde våre beste. Men alt flyter. Panta rei. – Og heia Rosenborg.