Fortsatt sykemeldt - Clas Berge

 Rosenborg er ikke friskmeldt og leverte cupkamp til å spy av.

Hvis du er syk kan du etter reglene selv levere egenmelding i opp til tre sammenhengende dager, før en lege må vurdere helsetilstanden din. Medisinsk koordinator Håkon Schwabemelder at alle elleve (!) som slet eller sliter med omgangssyke nå i midtuka, sannsynligvis er tilbake til seriekampen mot Tromsø på Alfheim. Men problemet vårt er bare at det er ikke omgangssyke som er Rosenborgs diagnose.Rosenborg lider av akutt publikumssvikt, ispedd premature ledelseshåndteringer og kronisk identitetssøken. Oppå dette har vi svært lave verdier av offensiv samhandling, noe som konsekvent feilmedisineres med repetitiv forsvarsterping på trening.Dette ser fremdeles ut som en langtidssykemelding dessverre, Håkon. Men til forskjell fra tidligere så er jeg ikkelenger like skråsikker på at sykdommen vår er kronisk, kanskje finnes det en kur også for et komplisert tilfelle som Hornelands Rosenborg.  Jeg melder om lys ytterst der borte, i en j**** lang tunell.

Etter seierne i Bergen og mot VIF sist, er den svært negative resultattrenden snudd. Når vi lander flere trepoengere på rad, har vi råd til å være bombastiske. Vi har fem kamper på rad uten tap, fire av disse er seiere.  (Jeg teller ikke med treningskampen mot Kolstad.) Vi karret oss videre til fjerde runde i cupen og har kommet oss ut fra nedrykkssonen på tabellen.Men legg merke til at det er resultattrenden som i hovedsak har snudd, for spilletbak disse poengene er svært variabelt. Men  ‘svært variabelt’ er klar framgang fra ‘stabilt rævva’ som har vært karakteristikken tidligere denne sesongen. Det er positiv utvikling å spore. Noen av de mest positive der ute har faktisk begynt å telle poeng opp til Molde. Stemmen fra Fannremsmoen melder om at det alltid er gull som gjelder for Rosenborg. Alltid. Til det ikke lenger er teoretisk mulig.

I kampen mot Ull/Kisa så de gulgrønne fra ytterst på rullebanen på Gardemoen ut som store stjerner. De spilte med optimisme, trykk og selvtillit. De spilte mot OBOS-klubben jeg beskrev tidligere etter kampen mot Odd på Lerkendal, og Kisa var bedre. Til og med tidvis mye bedre. De spilte oss superlave og i sin klassiske 4-3-3 framsto flere av spillerne deres som klare forsterkninger for vår ellever. Nå skal vi selvsagt ikke la oss rive med og begynne med Hoftunskovergangsstrategi, men vi må slutte å få motstanderne våre til å se sågode ut! Hadde ikke Akintolas flipperskudd gått igjennom dødball«spesialistens» keeperhansker rett etter Ull/Kisas mål, tror jeg faktisk vi hadde røket ut. Litt flaks, litt kvalitet, litt rutine, litt spy, en keepertabbe, en ublåst straffe og et klønete rødkort. Snipp, snapp, snute, så er Ullensaker/Kisa ute. 

Vel og bra å gå videre i cupen, men igjen leverer vi en kamp spillmessig langt under pari. Selvsagt kan man peke på skader og sykdom, men dette er en trend som strekker seg lengre tilbake enn magevirusspreder Bjørnebyes første dobesøk. Vi kan spørre oss selv; «Whatwould Nils Arne do?» Jeg er rimelig sikker på at det i alle fall er tre konkrete punkter som ville stått på blokka:

1) Flere samtidige bevegelser foran ballfører

Vi er nødt til å jobbe med å gi ballfører flere alternativer. Ofte er alternativene få og bevegelsene fraværende, utydelige eller halvhjertede.

2) Terpe offensive samhandlingsmønster

Selv om vi i de siste kampene gledelig nok har produsert litt mer offensivt, framstår det ganske så tilfeldig hvordan vi kommer til sjanser. Jeg ser ingen tydelige mønster eller spillforsøk – og da tror jeg heller ikke det er lagt en plan som vi øver oss på.

3) Spill ball og start ny bevegelse.

Alt for ofte ser vi pasninger fra en stasjonær spiller i sin posisjon, til en annen stasjonær spiller i sin posisjon. Dette er statisk og ofte på tvers. Jeg savner at spillerne viser tydeligere initiativ og tør å vandre fra posisjonen sin for å tilby spillpunkt.

Jeg håper at dette Innlegget kan ha et positivt omen over seg, for jeg mener det er lyspunkter å spore:

- Bedre defensiv struktur – Enga produserte absolutt ingenting mot oss!

- Vi hangla oss videre i cupen, å vinne på dårlige dager er nytt under Horneland.

- Spillerne framstår som lettere i bena og med litt mer overskudd. Mål og trepoengere gir selvtillit og jeg tror det mentale har spilt en stor rolle i sesonginnledningen.

- Molde ble pissa på av sunnmøringene fra Jugendbyen.

- Ryktet om at vi har snusa på Bryan Oviedo fra Sunderland viser at vi er aktive før overgangsvinduet starter, og at vi fortsetter å være offensive i hodet i jakten på forsterkninger. Riktig posisjon er det også, selv om jeg tviler på at han kommer.

- Gustav Valsvik spilte ikke venstreback selv om Meling var syk. Takk Horneland.

venter Tromsø på Alfheim. Tromsø har, trass i en dårlig tabellplassering, vunnet to strake i serien og hadde vind i seilene, men har møtt motgang igjen før møtet med oss i helga. Først ble fotballpappa, TIL-ressurs og utviklingsleder Truls Jenssen klar for Brann, så røyk de i cupen mot Kongsvinger og ble syvende eliteserielag som «prioriterer annerledes» i årets cup. Skal vi tro Tromsøs egne beskrivelser av cup-kampen var Kongsvinger nærmere 2-0 enn Tromsø var utligning selv om Tromsø stilte med nesten toppet lag.

Jeg tippet Tromsø nederst av de som klarer seg på mitt tabelltips før sesongen, og de ligger på kvalifiseringsplass i skrivende stund.De bør få det tøft mot oss, selv om vi tradisjonelt har slitt der oppe. I fjor tapte vi 2-1, også da ble kampen spilt i juni.  De siste 6 årene har vi 2-1-2 der oppe.(Tromsø var nede i 2014). Jeg tipper vi kommer til å merke 120 minutter cupfotball og «3-dagers» med magesyke og at vi berger med oss et litt ufortjent poeng. 1-1.

Trener Simo Valakari var trofast mot sin 3-5-2-formasjon i fjor, men har variert litt mer med tradisjonell firer bak denne sesongen. Derfor er det litt vanskelig å forutse hvordan de kommer ut mot oss, men jeg tipper Anders Jenssen starter på benk og at Tromsø stiller slik på hjemmebane: (3-5-2)

Kongshavn

Pirinen – Wangberg – Antonsen

Taylor – Valakari – Gamst – Berntsen – Nilsen

Espejord – Norø Ingebrigtsen

For Rosenborgs del er det som vanlig mange spørsmålstegn. Pål Andre Helland virker å tapt plassen sin, og har slengt med leppa i media. Uvant kost fra den kanten, når det endelig har vært litt medgang å spore. Adressavisen mener å vite at Mike Jensen ble tatt av tidlig for å hindre skade, vel så mye som på grunn av skade. Da får vi håpe han er frisk nok til å være med mot TIL. Ellers er det spørsmålstegn ved Hovland, Åsen, Lundemo, Trondsen, de Lanley og Meling. Konradsen venter på dom for det idiotiske røde kortet. Kan være han suspenderes. Jeg spiller nok en lottokupong og tipper vi stiller slik: (4-3-3)

Hansen

Hedenstad – Reginiussen – Valsvik – Meling

Jensen – Denic – Trondsen

Akintola – Søderlund – Adegbenro

Som alltid – heia Rosenborg!