Eliteserien og Bodø/Glimt - Clas Berge

 
innlegget.png
 

Ah, ENDELIG er det seriestart! Dere kjenner følelsen! Matten som lyser opp mørket som en grønn oase, med lovnad om samhold, viktige meningsutvekslinger, unisone følelsesutbrudd og lunken kaffe! Sitringen på vei til stadion. Finne fram skjorta eller skjerfet. Eller begge deler. ENDELIG er ventetiden over og selve LIVET kan begynne igjen. Rosenborg seriestarter som kjent borte, så foruten entusiastene på bussen/flyet og trønderstudentene i Bodø som har møteplikt, må de fleste av oss vente til neste mandag mot Odd for de fleste momentene der… Men dere skjønner hva jeg mener! Seriestart folkens! PANGPANGPANG! 

Vi starter mot Bodø/Glimt på Aspmyra, et sted vi faktisk har slitt en del de siste årene. Fjorårets heldige 0-1 seier var første borteseier der siden Sapara, Tettey og Olsen senket Glimt i juni 2009(!). En annen liten kuriositet er at i år møter vi Glimt 31. mars, i runde 1. I fjor møtte vi Glimt borte 16. April i runde 5… Selv om det alltid vil være mulig å ta en diskusjon om været og datoen for seriestart i vårt langstrakte land, ønsker jeg ikke å vie det mer plass enn til å konstatere at det i skrivende stund rapporteres om et forblåst og snøfritt plastdekke i Bodø, og at det ser ut som at vi faktisk SKAL seriestarte mot Glimt kl 20.00 neste søndag. 

Det som venter oss er den sagnomsuste treningskamptabellens suverene ener, en helt ny supportersang med innslag fra Halvdan Sivertsen, en ikke-utsolgt stadion og en altfor stor tannbørste – I tillegg til en av eliteseriens yngste og tynneste staller, men som sverger til tradisjonell (hva nå enn det er) 4-3-3 og typisk Rosenborgfotball.  

Glimt har hatt stor utskiftning i stallen siden i fjor, og fra utsiden kan de se veldig svekket ut, men selv mener de at de har et lag og en stamme som skal bite godt fra seg. Martin Bjørnbak er borte og inn har Vegard Bergan fra Odd kommet. En ung stopper som jeg personlig trodde skulle ta større steg enn han har gjort de siste sesongene. Han har slitt med en del personlige feil og har ikke klart å utkonkurrere Steffen Hagen og skadde Semb Berge, isteden har han sett enda yngre Odin Bjørtuft gå forbi i køen. Nå skal han altså inn å konkurrere med Brede Moe og Marius Lode (som Jocke Jönsson omtaler som eliteseriens raskeste stopper?!) om plassen. 

Vår egen Erlend bør ta høyrebacken, men det ryktes at han har slitt i pre-season og kjemper mot klokka for å bli klar til kampen. Isidoro kan fort bli valgt mot oss.

Også: Skal vi allerede i runde 1 få svaret på årets gjennombrudd i eliteserien og hvem som skal erstatte Selnæshullet på midtbanen vår? Patrick Berg har tatt store steg denne pre-season, er fast på sentral midtbane, tar alle dødballer og uttaler selv til Eliteseriens podcast at «De største stegene har jeg tatt mentalt». Her bør alle med rosenborgbriller følge nøye med på gutten som har rolleforståelse og gen-materialet i orden i alle fall. Med seg får han sannsynligvis Saltnes og Leikvoll Moberg på indreløperplassene. En Leikvoll Moberg som puttet 3 mot Tromsø i generalprøven, og som jeg leste vittig ble kalt Mo-Salah-Berg… Vel, vi får se…

 Ellers ble den fysisk robuste 18-årige nigerianeren Victor Boniface hentet for å erstatte Fardal Opseth som dro til Tyrkia. Men unge Victor skal tilbringe hele sesongen på sidelinjen siden han dessverre røyk korsbåndet for noen dager siden. Endre Kupen er fremdeles ikke i 100% form etter å ha vært langtidsskadet og Geir André Herrem er eneste friske alternativ på topp. Her må Glimt ha inn en ny, og noen sportslige apparater evner å hive seg rundt og å handle. Rykteflommen oppsto umiddelbart: Amang ble nevnt, men havnet i KBK. Det har svirret litt rundt Kjeldsrud Johansen og til og med vår egen Botheim har blitt nevnt. 

Men torsdag signerte Bodø spissen sin. Bli kjent med Amadou Konaté! Han er angivelig søskenbarnet til Strømsgodsets nyerverving Yacouba Sylla og har bursdag på manges favorittdag å ha bursdag på: 1. Januar! Han kommer fra Mali, er 1,85 høy og har spilt i US Boulogne på fransk tredjenivå siden han ble plukket opp på free transfer fra 2. laget til Valencienne i fjor sommer. Han har vært litt inn og ut av laget og scoret 5 mål for de rødsvarte fra den franske nord-kysten. Selv om det er naturlig å tenke at her snakker vi om en spiller som må tilvennes både klime og spillestil, så tror jeg 22åringen starter på bekostning av Geir-Andre allerede nå på søndag. 

På vingene vil Layouni og Zinckernagel nok være førstevalg, men også Zinckernagel har slitt med litt rusk i maskineriet opp mot matchen. Vi får se om Jens Petter Hauge starter, eller må nøye seg med innhopp.

Jeg tipper på dette laget mot oss: (4-3-3)

Friedrich

Isidoro – Bergan – Lode – Bjørkan

Saltnes – Berg – Moberg Leikvoll

Zinckernagel – Konaté – Layouni

Også Rosenborg. Mitt kjære Rosenborg som dessverre er febersyk om dagen. Men arbeidslivet krever sitt og man må møte på jobb, selv om man ikke er helt i form og helst skulle hatt noen dager til hjemme.

Nå har lagt bak oss alle treningskampene våre denne pre-season. Fasit i hånd etter 7 kamper: 

  • 2 seiere, 0 uavgjorte og 5 tap. 10-9 i positiv målforskjell.

  • Vi har holdt nullen i 1 av 7 matcher.   

  • Vi har lagt om fra 4-3-3 til 4-4-1-1, lange baller og kontringsfotball.

  • Vi har en tynnere stall enn i fjor og er nesten like skadeutsatt.

RBK ligger soleklart nederst på tidligere nevnte tulletabell og tabloidene har allerede skrevet om «nedrykkstall» og Nicklas Bendtner rapporteres i strålende form fra Danmark, men er ikke god nok til å utkonkurrere Filip Brattbakk om plass på benken mot Nörrkøping. Det er så mye som ikke stemmer om dagen at jeg blir aldeles nedstemt. 

Men: Nå skal jeg være litt positiv! Vi er RBK. Soleklart størst i landet, i lommeboka, i troféskapet og på tribunen. Vi har en veldig snill terminliste i starten, og Horneland skal få mer tid så lenge vi tar poeng og han fortsetter å etterlyse framgang. Jeg tror vi alle kan like en som kaller en dårlig fotballkamp for en dårlig fotballkamp. Han må bare evne å få laget til å slutte å spille dårlige fotballkamper. Også må han få hjelp av Schwabe til å mønstre sine beste elleve, også må han få hjelp av Stig Inge til å tette hullene, også må han få hjelp av sine assistenter til å slutte med å putte Valsvik på vingback og Åsen i sittende på midten. Så blir dette bra, det. Spår at vi vinner 1-2 på Aspmyra.

Jeg tipper vi ser slik ut: (4-4-1-1)

Hansen

Hedenstad – Hovland – Reginiussen – Meling

Akintola – Mike – Konradsen – Helland

Åsen

Søderlund

Sesongen 2019. For å arrestere meg selv på «uttalelsene våre blir ikke etterprøvd», vil jeg gjerne bruke litt plass på å sette opp et tabelltips med tynne argumenter, slik at noe av det jeg synser om og kaster rundt meg, kan brukes mot meg ved neste korsvei. Det eneste som er sikkert med slike tips, er at det ikke blir slik. Men here it goes:

1. Rosenborg – Fordi jeg lukker øynene, lytter til hjertet og kan ikke skrive noe annet.
2. Molde –
Kommer nok til å være med til the bitter end, håper bare de ligger bak oss til slutt.
3. Brann 
– Stabile, kjedelige. Ny stadion(side) og nyvunnet tro hos folket. Gullpils i september?
4. Sarpsborg 08 
– Nesten. Igjen. Bakke er trygghetsorientert. Dette laget plukker poeng fra alle.
5. Kristiansund –
Michelsen & Co er vanskelig å slå, og sloss i hver duell. Det holder i ES.
6. Vålerenga 
– Første lag jeg fører inn på lista. Hvert år. På 6. plass.
7. Odd –
Nok en gang tynn suppe, men har lært at Fagermos Odd alltid havner i ingenmannsland.
8. Lillestrøm 
– Mer stabilitet og et par gode signeringer. Tror de ligger i øvre del av nedre sjikt.
9. Ranheim –
Den «artige» andresesongen til Lidahl, blir neppe noen höydare. Men de blir i ES.
10. Strømsgodset –
Kan BP være riktig mann på feil sted? Bedre som sidekick. Re-startsesong.
11. Haugesund 
– Grindhaug-comeback. Europa kan koste krefter. Tynn stall, ingen stor sesong.
12. Viking
– Entusiasme og (kan være) ressurser tilgjengelig i byen. Scorer mye mål. Bør berge.
13. Tromsø
- Faresone hele sesongen. Berger på adaptiv trener og mer erfaring i troppen.
14. Glimt – For ungt og for tynn stall. Kan berge plassen om de henter riktig i sommer?
15. Stabæk 
– Nå er det over. Takk for innsatsen og velkommen tilbake i 2021.
16. Mjøndalen – Rykket opp uten å score mål. Holder ikke nullen som i Obos. «Rykke ned, rykke ned, rykke ned.»

Takk for oppmerksomheten og lykke til med sesongen folkens! 

 Heia Rosenborg